Jammer!

He wat jammer, had ik net een kaartje willen kopen. Gemiste kans dus ;-)

Auw!

Een tijdje geleden ging ik naar de huisarts omdat mijn handen zo'n pijn deden. De vingerkootjes werden blauw en deden dan ontzettend pijn zodat ik mijn handen amper kon gebruiken.
Omdat ik altijd last van koude handen en voeten heb werd er ook gekeken naar de doorbloeding van mijn vaten. Dit bleek uiteindelijk allemaal goed te zijn. En uit het bloedonderzoek kwam ook niets naar voren.
Fenomeen van Raynaud, dat zou er aan de hand (letterlijk dus) zijn.

Maar de klachten bleven aanhouden en die pijn aan mijn knieën die ik al jaren heb wordt volgens mij niet verklaard door dit Fenomeen.
Verder had ik nog een waslijst aan klachten waarvan de huisarts niet weet of ze misschien te maken hebben met de beta-thalassemie.
In ieder geval is het geen artrose want ondertussen zijn er foto's gemaakt van mijn hand en knie. Alles was okay :-)
Wat het wel is mag de reumatoloog uit gaan zoeken. Maandag 17 februari is het eerste gesprek/onderzoek.
Wordt vervolgt.

Read More

Pittig

In het huis-aan-huisblad dat vandaag op de deurmat lag stond een fijne reclame van de bakker.
Ik vind hem pittig ;-)

Hanger

Een tijdje geleden heb ik tijdens de cursus edelsmeden een hanger voor mijn moeder gemaakt.
Ik heb een ontwerp gemaakt en deze samen met Rieks verder uitgewerkt. Het begon met een paar stukjes zilver en een mooie groene steen. Groen omdat dit mijn moeders lievelingskleur is.


Een stukje zilver heb ik relïef gebrand. Dit doe je door met de soldeerbrander over het zilver te gaan. Het bovenste gedeelte van het plaatje zilver begint dan te smelten waardoor er reliëf in het plaatje komt.

In het andere stukje zilver moest de groene steen worden geplaatst. Eerst heb ik de groote van deze steen uitgezaagd uit het plaatje zilver. Daarna zijn beide stukjes zilver op een dun zilveren plaatje gesoldeerd.
Hierdoor ontstaat er al een soort "bakje" waar de steen in past.
Met een vijl is er een groef gemaakt tussen het stukje reliëfgebrand zilver en het normale stukje zilver. Hierdoor lijkt de hanger uiteindelijk minder massief.

Vervolgens is er met een dun strookje zilver een zetkastje gemaakt die om de steen past en in het "bakje" werd gesoldeerd.

Aan de achterkant van de hanger heb ik met een klein stukje buis een hanger gemaakt. Ik vond dit mooier dan aan de bovenkant een stuk buis te maken.
Vervolgens is alles goed geschuurd, behalve het reliëf gebrande gedeelte, en gepolijst. Daarna is de steen er ingezet en toen kwam het tot onderstaand resultaat.

Goed begin?

Gelukkig nieuwjaar allemaal!
Eind 2013 stond bij ons in een medisch teken. Paulien en Bente moesten allebei bloedprikken zodat we weten of ze een van de erfelijke aandoeningen van mij hebben gekregen.
Bij Paulien blijkt dat het geval, zij heeft ook beta-thallesemie. Van Bente zijn de resultaten helaas nog niet binnen.
Zij moest ook nog worden getest op trombofilie en dat onderzoek duurt langer.
Volgende week een plaatsvervanger bellen voor de uitslag want onze eigen huisarts is met vakantie.

Zelf moest ik ook bloedprikken omdat mijn handen de laatste tijd pijnlijk zijn en blauw worden. Vooral bij de vingerkootjes. Uit het onderzoek kwam niets naar voren dus moest ik voor de bloeddruk en doorbloeding terug naar de dokter. Hij dacht namelijk dat ik het Fenemeen van Raynaud heb, of winterhanden, of een combi van allembei.
Afijn, de doorbloeding was okay. Mijn bloeddruk ook, al vond ik hem zelf wel aan de hoge kant:140/90
Nu heb ik vaatverwijdende medicijnen gekregen om te kijken of de klachten verdwijnen. Tot nu toe nog niet :-(
En als klap op de vuurijl viel gisteren tijdens het flossen (met een rager) een van mijn kronen eruit. Kon hem gelukkig nog wel weer terug drukken.
Voor dinsdag stond er al een afspraak bij de tandarts maar ik ga maandag natuurlijk al bellen.
Niet echt een goed begin van het nieuwjaar. Zolang dit maar geen voorbode is voor de rest van het jaar ;-)

Baksels

Vandaag gingen we aan de slag met lekkere zoete baksels.
Rolletjes bakken is ieder jaar een traditie die ik tot nu toe altijd in mijn eentje deed. Maar vandaag had ik hulp van Maarten en Paulien.
Ik mikte het beslag in het apparaat en zij rolden de koekjes op. Het ging als een speer op deze manier en scheelde ruim een uur aan tijd.
Wat wel jammer is, is dat ik een nieuw apparaat had gekregen met Sinterklaas maar deze niet goed warm wordt.
Na  minuten was het beslag nog steeds niet omgetoverd tot een koekje.
Gelukkig had ik mijn oude wafelijzer nog niet weggemikt zodat er toch nog gesmuld kan worden van de rolletjes.

Krant

Jaaaa, we hebben er weer een! :-)
Wij hebben geen abonnement op de krant. Het lezen van de krant schoot er meestal bij in toen we dat ding nog wel dagelijks in de bus kregen. En er stonden toch best veel fouten in.
Ik moet de post bij een kennisje doen en leen daar de krant. Zo af en toe is het wel fijn om even tijd te nemen en de krant te lezen.
Zaterdag stond een artikel twee keer vermeld en vandaag kwam in onderstaan de zin tegen. Lachen hoor zo'n krantje :-D

Pampus


Herfstvakantie voor de meiden en Maarten was ook 2 dagen vrij.
Dus gingen we afgelopen dinsdag vroeg uit de veren om de vrijkaarten van Fort Pampus te besteden.
Om half 11 vertrok een volle boot vanuit Muiden richting Pampus en na een half uurtje varen hadden we onze eindbestemming bereikt.

We besloten om Fort Pampus op eigen houtje te verkennen en begonnen bij het Pampus Xperiencegedeelte.
Hier konden de meiden diverse (multimedia) games doen d.m.v. een sleutel. Ondertusen kwamen ze ook het nodige te weten over Fort Pampus. Het verhaal achter de uitdrukking "voor Pampus liggen" is hen nu bekend.

Nadat we een hapje gegeten hadden bekeken we de rest van het fort. Het fort werd pas rond 1887 gebouwd om Amsterdam te beschermen tegen een aanval op de stad.
Het is een groot gebouw met allerlei kamers/zalen die ingericht waren voor de mannen die er verbleven. Zo is er bijv. een ziekenboeg, apotheek, opslagkamers voor diverse matrialen, een gaarkeuken etc.
Fort Pampus heeft nooit dienst gedaan in de oorlog en werd in 1933 gesloten.
Ondanks dat blijft het een indrukwekkend iets dat zeker de moeite waard is om te gaan bekijken.