Vuelta

Photobucket

De Vuelta reed door Drenthe, met dank aan Relus ter Beek. (Erg wrang dat hij daar niet meer bij kon zijn.)
Hardstikke tof!
De Vuelta kwam zelfs door de straat waar ik geboren ben, en waar mijn moeder nog steeds woont.
Nu vind ik wielrennen sowieso leuk maar dit maakte het wel extra leuk. Ook de meiden zaten voor de tv om te kijken of ze het huis van oma zouden zien.

En zo gingen de wielrenners op weg naar Weerdinge. Vlak voor ze bij mijn moeder de straat in zouden rijden, zit er een wegversmalling in de weg.
We zagen een gedeelte van de renners de straat inrijden en volgden vol spanning de beelden tot mijn geboortehuis in beeld zou komen.
Ze waren er bijna, tot er een valpartij plaatsvond bij de wegversmalling en deze in beeld werd gebracht.
Vervolgens kreeg we een "plaatje" van de Weerdinger molen (zie hierboven) te zien
Ook mooi, maar daar zaten wij niet op te wachten.
Waar we wel op zaten te wachten kregen we helaas niet te zien. Na het shot van de molen kregen we de renners weer in beeld. Ze reden net de straat uit richting Dorpsstraat, op weg naar Emmen.

Stofzuigen

Vorig jaar kreeg ik al eens van Paulien de opmerking dat ik op mijn moeder lijk. "Mam, je lijkt oma wel. Die stofzuigt ook iedere dag".
Vanochtend vond ze dit nog steeds schromelijk overdreven.
"Heb je gister nog gestofzogen? Want wij willen met de Polly Pockets spelen", deelde ze me rond een uur of 8 mede.
Aangezien er zeer kleine onderdelen bij deze poppetjes zitten hadden de dames gisterochtend de hele "zooi" moeten opruimen voor ze naar school toe gingen.
En dat was Paulien vandaag niet van plan!
Maar helaas voor Paulien. Moeders wil is wet dus de handel ging, ook deze ochtend, voor vertrek naar school gewoon weer de kast in.
Want met een kat die de haren rondwappert en kattenkorrels door de kamer gooit plus dochters die zand uit de zandbak door het huis strooien moet er toch echt iedere dag gestofzogen worden.
Vervelend hoor zo'n moeder ;-)

Begin

Zo het begin is er.
Beide dames zitten weer op school en komen vol verhalen thuis. Vooral Bente. Die zit nu in groep 3 en leert letters schrijven.
Maandag moesten ze ik schrijven. Vandaag was het woordje maan aan de beurt.
"Ik vond de em wel een beetje moeilijk maar ik had het wel goed gedaan. Goedzo, zei de juf"

Paulien had de eerste dag al de indruk dat ze het niveau van groep 6 wist. "Mam, groep 6 is een makkie". We zullen zien ;-)
Dit jaar moet ze verplicht een spreekbeurt houden. Het onderwerp heeft ze al gekozen. "Ik denk dat ik het over de hunebedden ga doen. Die heb ik heel veel gezien en ik vind ze mooi".

Photobucket

Voorbij

En zo is de vakantie weer voorbij.
Die zes weken vakantie zijn echt omgevlogen. Ik begrijp dus best dat de meiden vinden dat deze vakantie veeeeeeel te kort was.
Gisteren en vandaag hadden we nog een verjaardagsfeestje. Is het toch een beetje een feestelijk end.
Morgen begint het "gewone" leven weer en moeten de dames naar school.
Zo heel gewoon begint het trouwens ook niet want voor de verandering ;-) hebben we morgen ook een verjaardagsfeestje. :-)

Over vals enzo

Helaas, de vakantie in Drenthe zit er al weer op. Inmiddels zijn we weer thuis.
Donderdag zijn we op visite geweest bij mijn oma die vandaag jarig is.
Woensdagochtend zijn we naar het Museum Valse kunst in Vledder geweest.
Daar zagen we o.a. een vervalsing geschilderd door meestervervalser Han van Meegeren. Overigens werd hij later zelf ook vervalst! Bij sommige schilderijen is het als je goed kijkt duidelijk dat het om een nepper gaat. Bij de meeste is het voor een leek onduidelijk.
Photobucket
Ook hingen er dingen van Geert-Jan Jansen, die o.a. diverse Appels heeft vervalst. In 1994 werd hij opgepakt en vond de politie in zijn boerderij in Frankrijk 1600 "valse" schilderijen . Dankzij zijn vals schilderij van Matisse is dit museum ooit ontstaan.
Het was een interessant en leuk bezoek. Vooral de rondleiding met allerlei info over de diverse valse schilderijen was erg leuk.
Photobucket
's Middags gingen we naar Miramar. Ook in Vledder.
Hier kun je schelpen bewonderen in allerlei soorten en maten plus andere zeedieren.
Ze zijn ooit door een oude dame (juffrouw Wanders) verzamelt die daarmee haar museum begon.
Ze reisde de hele wereld over om dingen te verzamelen en op 81 jarige leeftijd dook ze nog naar schelpen.
Photobucket

In het museum zijn ook andere dingen te zien die ze verzamelde of kocht tijdens haar reizen. Voorzien van leuk commentaar. Zie hieronder.
Ook dit museum was zeker de moeite waard. Ook voor de kinderen want die mochten een speurtocht doen.
Photobucket

Water

En aan de horizon lag Schiermonnikoog.
Photobucket

Ken je de grap van dat gezin dat van plan was naar Schiermonnikoog te gaan?
Ze gingen niet.
Erg rouwig waren ze er overigens niet om hoor. Ze gingen namelijk op visite bij een oud collega uit Pieterburen. En dat was zeer gezellig. Alsof ze er vorige week nog waren geweest i.p.v. 9 jaar geleden.
Daarna vertrokken ze naar Lauwersoog waar de kinderen zich enorm vermaakt hebben in en om het water. Zandkastelen bouwen blijft namelijk leuk.
Na zo'n dagje daar op "het Hoge Land" word je enorm moe zo bleek op de terugweg.
Photobucket

Dierentuin

Het museum waar we naar toe wilden gaan was dicht. Gelukkig hadden we dit van te voren gezien dus we zijn niet voor Jan Doedel op pad geweest.
Tevens zou het niet zulk mooi weer worden vandaag. Al bleek dat achteraf reuze mee te vallen.
Daarom besloten we bij mijn oma en opa op visite te gaan en daarna stond de dierentuin op het programma.
We hadden ook nog naar Yucatan (speelgebeuren) willen gaan maar daar zijn we niet eens aan toe gekomen.
We hebben dan ook veel mooie en grappige dingen gezien vandaag.
Onderstaand aapje bijvoorbeeld.
Photobucket

Omdat zo'n aapje ziek kan worden van een ijsje heeft Paulien niet veel later bij de balie er melding van gemaakt. De meneer aan de balie ging meteen bellen. En hij verzekerde ons dat de beesten sowieso een ander dieet krijgen nu omdat ze wel vaker dingen krijgen of afpakken.
Tot slot een heel klein (opmerkelijk) filmpje. In de Americasa zagen we namelijk een bewegende steen!!

Bourtange

De reis ging naar Bourtange want daar zo van alles te zien zijn en te beleven.
In Bourtange gingen we op diverse plekken van de vestingstad terug in de tijd. De tijd van de 80jarige oorlog, de middeleeuwen tot aan de 17de eeuw.
Er waren diverse acts te zien, zoals een jongleur. Er was een chirurgijn, of was het toch een kwakzalver? "Die doek ging helemaal niet door zijn hoofd maar er achterlangs", zei Paulien. om aan te geven dat ze wel weet dat zo'n doek niet het éne oor ik kan gaan en de andere weer uit.

Om 12 uur werd het festijn officieel geopend door de "Hertogin van Steen & Hard". Ze keek behoorlijk zuur en er was weinig wat haar amuseerde. Op een gevecht van haar ridders na.
Photobucket
We liepen rond en aanschouwden diverse kampementen. Ook zagen we een zwaardgevecht, waarbij ze zelfs geblinddoekt vochten. "Mama, ik snap niet waarom ze om een vrouw vechten", sprak Paulien ontgoocheld. Over een paar jaar begrijpt ze er misschien meer van ;-)
Photobucket
Bente vond vooral het gevecht met de fakkels leuk waarbij één meneer in brand vloog en met brood en kip werd gebarbecued op zijn rug. Gelukkig voor deze man wist een dame hoe het vuur gedoofd moest worden.
"Ik vond het grappig van die meneer met brand en die kip"

Photobucket

Vervolgens namen we nog een kijkje in de synagoge waar de meiden een speurtocht mochten doen en vragen moesten beantwoorden. Dat hebben ze keurig gedaan want ze hebben maar 1 foutje gemaakt.
Vlak voor we naar huis gingen konden we nog zien hoe er iemand werd opgepakt en in de boeien werd geslagen. Hij werd naar "de kooi" gebracht en moest daar boeten voor zijn daden: mensen oplichten en naar andere vrouwen kijken. De arme man moest veel leed doorstaan want er werd een tand bij hem getrokken. Blij dat wij nu leven. :-)
Ook dit was een zeer geslaagd uitje waarbij ook de meiden genoten van al het "spektakel". Vooral de "zure" hertogin maakte indruk.

Photobucket

Kletsen

Ik zal jullie even snel bij kletsen over onze vakantiebezigheden. Vrijdag zijn we naar het Verkeerspark in Assen geweest. De meiden hebben zowaar een "echt" rijbewijs gehaald en zuks wat is natuurlijk hardstikke stoer. "Ik kon het heel goed. Makkie.", aldus Paulien. Het was een geslaagde dag daar in Assen.

Vandaag hadden we een druk schema.We zijn 's ochtends naar het Hunebedcentrum geweest. En 's middags naar het zwembad in Exloo, waar ik ooit zwemles kreeg. Dat blijft een mooi zwembad met een prachtig plekje zo tussen de bossen.
Vervolgens zijn we nog langs het Onderduikershol in het Valtherbos gereden en gingen we vanwege het jeugdsentiment uit eten in Rütenbrock.

Over kletsen gesproken. Dat deden de meiden en ik maandag met een koe die eenzaam in een hoekje van de wei stond. We staakten onze fietstocht en maakten en praatje met haar en beloofden vrijdag terug te komen met de camera en een zakdoek. "Hij heeft een snotneus mama".
Maar vrijdagavond had die dame (de koe dus) zich niet aan onze afspraak gehouden tot groot ongenoegen van Paulien en Bente.
Vanmiddag, toen we terugkwamen uit het Valtherbos, stond ze samen met 3 vriendinnen aan de rand van de wei en was het onze kans om haar toe te spreken en alsnog een foto te maken.

Photobucket

Veenpark

Nadat we de spullen hadden afgeleverd bij mijn moeder. Koffie hadden gedronken, broodje gegeten en haar een fijne vakantie hadden gewenst vertrokken wij naar het Veenpark. Het Veenpark stond op Maartens "dat-wil-ik-graag-zien-lijstje" en zelf was ik er ook 12 jaar geleden voor het laatst geweest.
We begonnen met een speurroute door het park waarbij we (de dames ook) allerlei vragen moesten beantwoorden. Erg leuk en leerzaam om te doen.
Vandaag waren er ook allerlei demonstraties van allerlei oude ambachten. Zo was er een smid die druk bezig was en interessante dingen vertelde.
De spreuk boven zijn vuur vond ik één om te bewaren.

Photobucket

Bente en Paulien gingen ook nog even in de schoolbanken zitten. In een ander schooltje mocht Paulien zowaar met een kroontjespen schrijven.
Dat ging haar goed af. "Mama ik vind dit eigenlijk ook veel fijner schrijven dan een gewone pen".

Photobucket
Tot slot gingen wij met het treintje het veen in om te zien hoe ze vroeger turf afstaken etc.
Daar werkte vroeger het halve gezin aan mee en het was loodzwaar. Een turf zit vol met water en kan wel 5 kilo wegen! Absoluut geen pretje om dat van 's ochtends vroeg tot s avonds laat te moeten doen.
Tegen 5 uur verlieten wij het park. Het was een zeer geslaagde middag geweest.

Photobucket

Op vakantie

Het is bijna zover. Morgenochtend vertrekken we richting Emmen waar we een week verblijven.
Voor Stumpy wordt goed gezorgd want mijn moeder komt immers hier.
Ons andere "huisdier" red zichzelf wel.

Photobucket

Binnenpret

Paulien is wel de mazzelbips van de familie deze vakantie met diverse logeerpartijtjes (vandaag logeert er ook een vriendin van haar bij ons) en Kivada mocht Bente natuurlijk niet achterblijven.
Daarom gingen we vandaag met haar op stap om iets leuks te doen. We kozen voor Binnenpretwaar overigens ook buiten veel pret is.
Bente begon binnen met klimmen, klauteren en springen. Toen moest ik mee naar buiten om haar in de ringen te hange waar ze mij wel even een kunstje zou laten zien.
Iets gevaarlijks! U bent gewaarschuwd voor onderstaande foto
Photobucket

Iets verder ging ze op een koe zitten met het verzoek of ik haar op de foto wilde zetten. Tuurlijk wel. Ondertussen deed Bente alsof de koe een paard was en klakte ze met haar tong.
Photobucket

Na het middageten, dat uit patatjes en twee kleine snacks bestond, ging ik met Bente midgetgolfen.
"Ik ben daar heel erg goed in", verzekerde ze me, "dus pas maar op dat ik je niet versla".
Gelukkie voor mij dat we er beiden niet veel van bakten. We hadden wel lol en daar ging het natuurlijk om. Het huisje dat een wc voorstelde met een nepdrol erin was Bente's favoriet.
Bente vond het hardstikke leuk bij Binnen(en buiten)pret. Dus onze missie is geslaagd.
Photobucket

Kivada

Het zagen en timmeren om een eigen hut te maken samen met anderen is een groot succes.
Om half 1 hadden ze lunchpauze dus hadden wij moeders (moeder van Pauliens vriendin A. en ik) bedacht dat we gezellig langs zouden komen met broodjes en drinken.
Ook broertje en zusjes kwamen mee om te zien wat hun grote zussen gebouwd hadden.
Nou mooi bedacht mama's maar voor zo'n picknickgebeuren hebben wij helemaal geen tijd! Kom op zeg. Wij willen zo snel mogelijk terug naar onze hut. En wij dropen af ;-)
Om 4 uur was het bouwen voor vandaag afgelopen en liet Paulien zien dat ze ook een glijbaan hadden gemaakt aan hun hut.
"Mam, en er was ook een hut ingestort. Ze hadden het ook heel snel gebouwd". "Wij hebben ook haakjes voor de kleding gemaakt. Heel veel, ook voor de hamers". "En we hebben ook iets gemaakt met kliklaminaat. En de glijbaan is een deur".
Kortom. De Kivada is leuk met hoofdletters: LEUK.

Photobucket

Komkommertijd

Het was een beetje komkommertijd de afgelopen dagen op mijn log.
Er gebeurde ook niet veel spectaculairs .
De meiden zaten tijdens de warme dagen in het zwembadje achter het huis.
Volgende week donderdag gaan we op vakantie. De dagen ervoor doet Paulien nog mee aan de Kivada waar ze hutten gaat bouwen etc.
Dan valt er vast en zeker genoeg te melden over haar belevenissen.

Spelerij

Aangezien Maarten ook vakantie heeft werd het tijd om een leuk uitstapje te maken met het hele gezin.
En zo geschiede. We gingen naar Dieren, naar de Spelerij.
Daar konden de meiden naar hartelust spelen op allerlei aparte speeltoestelen. Gemaakt van oude materialen en soms kunstwerkjes op zich.
In de Spelerij is ook een Uitvinderij waar je zelf dingen kunt maken o.a. van papier, piepschuim, hout en plexiglas.
Photobucket
Paulien schuurt haar vlinder die ze gemaakt heeft van hout.

Er was ook een verfton waar je een stuk papier in mocht leggen. De een moest er voor zorgen dat de ton ronddraaide. De ander spoot verf uit flessen, die boven de ton hingen, op het papier. Door het ronddraaien van het papier onstonden er prachtige kunstwerkjes. Dit deed me een beetje denken aan het "schilderij" dat ik ooit (lang geleden ;-) ) in de Flevohof gemaakt heb.
Van de stukjes plexiglas kon je sieraden maken door het plexiglas op diverse punten te laten smelten en om te buigen. Vooral Paulien vond dit erg leuk om te doen.
Terwij Bente samen met Maarten diverse vlinders van hout en piepschuim maakte.
Photobucket
Bente voorziet haar vlinder van een likje verf.
Om 13.00 uur gingen de meiden broodjes bakken waar ze hagelslag, vruchtenhagel of jam in mochten doen. Ze mochten zoveel broodjes bakken als ze op konden, en die lieten ze het zich goed smaken.
Photobucket
Het "treintje" leverde ook hilariteit op toen de meiden boven een stuk water hingen. En mama maar zwaaien. "Daag dames". Gelukkig kwam papa ze snel helpen.
Photobucket
Op het eind mochten de meiden nog in het water spelen bij een grote fontein waar je waterpartijen mee uit en aan kon zetten. Dat vonden ze hardstikke leuk ondanks dat het water best wel koud was. En ik kon het niet laten om samen met Paulien en Bente de supergrote bellenblaas uit te proberen.
" Kortom: dit was een heerlijke dag daar bij de Spelerij!
Photobucket

Grapjes

Eergisteren kochten we spullen om cakejes te bakken. Bij de Rewe in Duitsland hadden we chocoladeglazuur gehaald.
Over de prijssticker maakte Maarten een lekker flauw grapje waar ik erg om moest lachen. Ze zeggen zonder prijs maar er zit wel een prijs op.
Photobucket

Stumpy houdt wel van onze geintjes. Het deerde hem niet dat hij er dankzij Bente's helm uitzag als een schildpad.

Photobucket